Trygghet på jobben (***)

De regner med at du vil gjøre feil på jobben

Husk alltid at når du er nyansatt vil lederen din og kollegaene dine regne med at du gjør noen feil.

Jeg håper refleksjonsøvelsen i videoen vil hjelpe deg med å føle deg tryggere på jobben ved at du forstår du forventninger og spilleregler i forhold til det å gjøre feil. Når du er nyansatt vil du være på opplæring, og da regner man med at du vil gjøre en del feil mens du lærer.

Selv når du ikke er nyansatt lenger, vil du fortsatt være i en konstant læringsprosess. Og da vil du også gjøre feil innimellom.


Hva du skal gjøre når du har gjort en feil på jobben

Liten feil – rett opp feilen selv, enten alene eller få hjelp fra en kollega
Stor feil
– snakk med lederen din om hvordan dere skal få rettet feilen


Det vil ikke være noen konsekvenser eller sanksjoner så lenge du lever opp til forventningene som er at du:

  1. Lærer av feilen din, ved at du ikke gjentar den.

  2. Er ærlig om feilen din, uten å prøve å skjule den. Hvis du gjør det, vil feilen kunne vokse og bli til et mer alvorlig problem.

  3. Vurderer om andre kan lære av feilen din. Hvis du tror det så bør du snakke med lederen din eller kollegaene dine om noen rutiner eller instruksjoner bør endres for å unngå denne feilen i framtiden.

  4. Hvis feilen din kan ha helsemessige eller økonomiske konsekvenser, bør den rapporteres som en hendelse i bedriftens hendelsesrapporteringssystem dersom bedriften har dette. Hensikten med systemet er IKKE for å finne ut hvem som har gjort feilen. Hensikten er å finne ut hvilke feil som skjer flere ganger slik at man kan gjøre noe for å unngå at de gjentar seg flere ganger.


Punkt nummer 3 og 4 er knyttet til den norske modellen om å involvere seg og ta et større ansvar i jobben.

Du kan bli sagt opp (miste jobben) på grunn av grovt brudd på arbeidsavtalen

Eksempler på dette er å nekte å følge ordre, brudd på prosedyrer og retningslinjer, ulovlig fravær, tyveri, trakassering (inkludert seksuell og rasisme), narkotika- eller rusmisbruk og ved å skjule dine feil.

Det vil si at grunnen til å miste jobben på grunn av feil, er hvis du prøver å skjule den. Hvis du prøver å skjule feilen din, kan feilen din vokse til et mye mer alvorlig problem for arbeidsgiveren. Derfor kan dette være grunn til oppsigelse.

Complete and Continue  
Discussion

0 comments