Hvordan er du vant til å jobbe? (***)

Hvor stor overgang det vil bli for deg å arbeide i Norge, kommer an på hvordan du er vant til å jobbe der du kommer fra. Det du er vant til fra ditt hjemland, kan vi kalle referansepunktet ditt.

Før vi går videre i kurset, vil jeg at du du stopper opp et øyeblikk og tenker gjennom måten du har har vært vant til å arbeide eller studere på, og hvordan du foretrekker å arbeide. For at ikke dette kurset skal bli for generelt, vil jeg at det skal treffe akkurat deg i din hverdag.

Hvis du reflekterer litt over spørsmålene i videoen og hva dine preferanser er i de fleste tilfeller, kan du finne ut litt mer hvor du står i forhold til den måten å jobbe på som er typisk for Norge.

I Norge vil det være alternativ b) for alle spørsmålene i videoen.





Hvis du valgte alternativ a) på ett eller flere av spørsmålene

Å jobbe i Norge vil være en stor endring for deg, og det blir ekstra viktig at du følger nøye med i resten av kurset. Men ikke vær bekymret, for du har kommet på rette kurset! Resten av leksjonene vil forklare hvordan du skal håndtere de utfordringene som jeg nesten kan garantere at du vil møte.

Hvis du har blitt straffet for å ha gjort feil tidligere, er det en sjanse for at du kan være redd for å ta risiko på jobben. Dette kan også være tilfelle hvis du kommer fra en kultur hvor du kan miste jobben hvis du gjør feil eller gjør noe som sjefen din ikke har bedt deg om å gjøre. I slike tilfeller kan du mangle den trygghet på jobben som de fleste nordmenn har allerede. Du må bygge opp denne tryggheten for å kunne arbeide selvstendig og vise initiativ. Av og til må du ta litt risiko fordi du ikke får beskjed om nøyaktig hva du skal gjøre. I dette kurset vil jeg vil forklare hvordan du kan gjøre dette. I neste leksjon har jeg laget en øvelse for å begynne å bygge tryggheten din.




Hvis du valgte alternativ b) på alle spørsmålene

Da tror du kanskje at det vil være ganske enkelt å jobbe i Norge fordi det ikke vil bli så store endringer for deg. Men da vil jeg helle kaldt vann over deg og si klart fra om at i Norge forventes det at du er i stand til å jobbe enda mer selvstendig enn du er vant til fra før. Du vil nok oppleve at du ikke får tydelige beskjeder om hva du skal gjøre, at du ikke får vite hva som forventes av deg og at du må jobbe enda mer selvstendig enn du er vant til fra før.

Øvelsen i neste leksjon er for å bygge trygghet på arbeidsplassen. Selv om du svarte b) på spørsmålet om å gjøre feil, vil denne oppgaven være viktig for deg.




Kanskje dette kan være en liten trøst for deg: Forskning viser at denne utydeligheten som er vanlig på norske arbeidsplasser kan være en stor utfordring også for norske nyansatte.




Lenke til Harald Eia: Sånn er Norge på NRK:
https://tv.nrk.no/serie/harald-eia-presenterer-saann-er-norge






Complete and Continue  
Discussion

0 comments