Norsk høflighet (***)
Hvordan dømmer vi andre?
Vi har alle en tendens til å dømme andre ut fra vårt eget synspunkt, og vi tenker gjerne at måten ting gjøres på i vår egen kultur er den riktige og naturlige måten å gjøre ting på.
Det som anses som en forventet eller akseptabel oppførsel varierer fra kultur til kultur. Når vi ser folk fra andre kulturer gjøre noe på en annen måte enn det vi er vant til, glemmer vi ofte å ta hensyn til deres kulturelle bakgrunn. Det er veldig naturlig å tenke slik, men når vi er i, eller jobber med personer fra en annen kultur, er det viktig å ha et åpent sinn og være klar over at mange ting vil bli gjort annerledes enn det vi er vant til hjemme.
Det er derfor best å observere, stille åpne spørsmål og utfordre oss selv på egen tenking og handling. Ved å gjøre dette, kan vi alle lære noe fra mennesker fra andre kulturer, og vi kan oppnå bedre resultater hvis vi lærer og tar med oss det beste fra de forskjellige kulturene.
Har du noen gang tenkt over at det som er høflig i en kultur, kan være uhøflig i en annen? Tenk i et øyeblikk over hvordan vanlig oppførsel i Norge er i forhold til hvordan folk oppfører seg der du kommer fra, eller på steder hvor du har vært.
Kan du komme på noen eksempler på atferd som:
- Du har observert i Norge, men som ville vært uhøflig i den kulturen du kommer fra eller på et sted du har vært?
- Ville vært regnet som helt grei i din hjemkultur eller et annet sted, men som ville vært uhøflig i Norge?
I mine møter med mennesker fra andre kulturer får jeg ofte høre om slike eksempler. For eksempel hvordan hilser man i Norge sammenlignet med landet du kommer fra? Dette snakker jeg litt om i videoen.
Hva vil det si å være høflig i Norge?
Nordmenn er ikke så opptatt av å følge strenge regler for skikk og bruk. Høflighet kan oppsummeres i tre enkle leveregler:
1. Det er uhøflig å forstyrre andre unødig
Dette er den viktigste regelen. For eksempel er du uhøflig hvis du snakker høyt i mobiltelefonen på bussen. Et høyt lydnivå blir oppfattet som forstyrrende og irriterende. Siden nordmenn helst vil unngå åpne konflikter, vil de som oftest lide i stillhet og ikke klage. Men innvendig vil de tenke at du er veldig uhøflig. Her er en artikkel som beskriver denne delen av norsk høflighet veldig godt: "Norwegians impolite? Forget it!" av Sigrid Folkestad: https://www.nhh.no/en/nhh-bulletin/article-archive/2017/february/norwegians-impolite-forget-it/
2. Høflighet må komme fra hjertet
Tomme hilsener eller ritualer har liten verdi. Derfor vil nordmenn sjelden spørre deg om hvordan du har det. De fleste spør bare hvis de er interessert i å høre svaret og har tid til å kunne vise medfølelse hvis du ikke har det så bra. I så fall er det ikke akseptabelt å ignorere svaret og fortsette med det man holder på med. Derfor gir det sjelden mening å spørre noen man ikke kjenner om hvordan det går.
3. Nordmenn vil helst klare seg selv og ikke være til bry for andre
Selvstendighet er et viktig trekk ved den norske kulturen. Derfor pleier ikke nordmenn å hjelpe deg før de vet at hjelpen er ønsket. Folk er faktisk svært hjelpsomme når de vet at du ønsker eller trenger hjelp.
På jobb er det høflig å hilse på sine kollegaer om morgenen ved å si "hei" eller med bare et smil eller en nikk. Noen nordmenn vil kanskje la være å hilse hvis de føler det forstyrrer andre i arbeidet deres, eller hvis de er sjenerte og føler at de ikke kjenner deg.
Det er også god oppførsel å smile, nikke eller si ”hei“ til bussjåføren når du går inn på bussen. Det samme gjelder når du går inn eller ut av en mindre butikk og den som jobber der ser på deg idet du går inn eller ut. Norge er et egalitært samfunn hvor bussjåfører og butikkassistenter betraktes som likeverdige med alle andre.
Det er også høflig å si “Beklager!” eller ”Unnskyld!“ når du støter på noen i en folkemengde, eller når du vil gå forbi noen på et trangt sted. Når du går inn en dør, er det høflig å se deg over skulderen, slik at du kan holde døren åpen for dem som kommer etter deg. Nordmenn glemmer ofte å gjøre dette, men da kan du vite at dette er litt uhøflig etter norsk standard også.
Mange nordmenn vil ikke si ha det når de går fra jobben hvis de føler at dette forstyrrer andre i arbeidet. Det samme kan skje når de forlater en fest fordi de ikke ønsker å ødelegge den gode stemningen og skape en stemning for at det er på tide å gå hjem. Med andre ord ønsker de ikke å forstyrre eller bryte opp festen.
1 comments