Норвезька ввічливість (Norsk høflighet) (***)

Наприкінці цієї сесії є відео з таким самим змістом, де я говорю норвезькою. Це відео можна використовувати як мовну практику, щоб вивчити норвезьку лексику, пов’язану з пошуком роботи, і вдосконалити свої навички аудіювання. Це відео доступне з українськими та норвезькими субтитрами. Ви можете вибрати мову для субтитрів, натиснувши на текстове поле внизу екрана. Також під час відтворення відео можна перемикатися між українською та норвезькою мовами субтитрів.





Як ми судимо про інших?

Ми всі схильні судити про інших зі своєї точки зору та вважати, що те, як усе робиться в нашій культурі, є правильним і природним.

Те, що вважається прийнятною поведінкою, різниться від культури до культури, й коли ми бачимо, що представники інших культур роблять щось по-іншому, ми часто забуваємо враховувати їхню культуру. Це дуже природно, але коли ми живемо в іншій культурі або працюємо з нею, нам потрібно бути відкритим та усвідомлювати, що багато речей буде робитися інакше, ніж ми звикли вдома.

  

 

Найкращий підхід — спостерігати, ставити відкриті запитання і кидати виклик собі й власному мисленню та діям. Так ми всі можемо навчитися чомусь у людей з інших культур і досягти кращих результатів, якщо поєднаємо найкраще з різних культурних середовищ.

 Ви коли-небудь думали, що те, що вважається ввічливим в одній культурі, може бути грубістю в іншій? Будь ласка, поміркуйте про культурну поведінку у Норвегії на противагу тій, звідки ви родом.
Чи можете ви пригадати якісь приклади, коли:

  1. Ви помітили щось у Норвегії, що було б сприйняте як невихованість у вашій країні?
  2. Щось, що вважається прийнятним у вашій країні, а в Норвегії — вважається грубістю?

Норвежці не переймаються дотриманням строгих правил етикету. Норвезьку ввічливість загалом можна узагальнити трьома простими правилами:

1.      Не ввічливо турбувати інших без потреби  
Це найважливіше правило. Наприклад, вас вважатимуть невихованим, якщо ви розмовляєте голосно телефоном в автобусі. Загалом якщо від вас лунають гучні звуки, це вважатиметься таким, що відволікає й дратує. Оскільки норвежці не люблять вступати у відкриті конфлікти, вони зазвичай промовчать та не скаржитимуться. Однак подумки зроблять висновок, що ви не є надто ввічливою людиною. У статті "Норвежці неввічливі? Забудь про це!" Сігрід Фолкестад дуже добре описує цей аспект ввічливості

2.      Ввічливість має йти від серця     
Порожні вітання чи ритуали не мають великої цінності. Тому норвежці нечасто запитуватимуть, як у вас справи. Більшість людей запитають це лише якщо їм справді цікаво послухати відповідь та якщо вони мають достатньо часу, щоб проявити співчуття, якщо у вас не все гаразд. Якщо ви все ж запитали, як справи, то було б неприйнятно просто піти далі, не вислухавши відповіді. Тому немає сенсу питати незнайомців, як вони.

3.      Норвежці вважають за краще давати собі раду самостійно, ніж турбувати інших
Незалежність є дуже важливою рисою норвезької культури. Ось чому люди не пропонуватимуть жодної допомоги, не впевнившись, що вона необхідна. Насправді норвежці дуже допомагають, коли знають, що ви бажаєте або потребуєте їхньої допомоги.

Норвежці рідко розмовляють з людьми в автобусі, хіба що вони знайомі. Вважається, що ви турбуєте людину чи заважаєте їй, коли сидите поруч й розмовляєте про різні дрібниці. Те саме стосується і ліфтів: більшість норвежців надто сором’язливі, щоб вітатися
з незнайомцями.

З іншого боку, коли норвежці зустрічають когось у віддалених районах гір, вони з ентузіазмом ведуть розмови, особливо про погоду, а також про обраний маршрут походу, скільки часу знадобиться, щоб дістатися місця зустрічі тощо.

Вітати своїх колег вранці словом «Привіт» (Hei) або просто усмішкою чи кивком голови також вважається ввічливим. Гарними манерами є також привітатися з водієм, коли сідаєте в автобус, або з продавцем, коли заходите чи виходите з невеликої крамниці. Зрештою, норвежці дуже егалітарні, й вважають водія автобуса та продавця крамниці рівними собі.

Ввічливо казати "Unnskyld!" (Вибачте) чи "Beklager!" (Перепрошую), коли ви наштовхнулися на когось в автобусі або вам потрібно пройти повз когось у натовпі. Також ввічливо оглянутися через плече, щоб притримати двері відчиненими для тих, хто йде позаду. Багато норвежців забувають це робити, тому за норвезькими стандартами їх вважають неввічливими.

Деякі норвежці не прощаються, коли залишають вечірку, тому що не хочуть псувати гарний настрій і створювати відчуття, що уже час іти. Іншими словами, вони не хочуть заважати або переривати вечірку.

Complete and Continue  
Discussion

14 comments