Hvorfor er det så vanskelig å få jobb i Norge? (***)

Det er mangel på arbeidskraft i Norge akkurat nå, så det er et godt tidspunkt å søke jobb. Men det er fortsatt ganske vanskelig å få den første jobben i Norge.

Jeg hører ofte at det er mye rasisme i Norge fordi det er så vanskelig for utenlandske arbeidssøkere å få jobb. En del av utfordringen kan være knyttet til mangelen på arbeidserfaring i Norge. Norske arbeidssøkere sliter også med å få sin første jobb i Norge fordi de mangler arbeidserfaring og referanser. Det er alltid lettere å få jobb hvis du allerede har en jobb, fordi du da har bevist at noen har sett verdien av å ansette deg.

Det er noen kulturelle faktorer i Norge som er litt annerledes enn i mange andre land. Ved å forstå disse faktorene, vil du også lettere forstå hvordan arbeidsgiverne tenker ved ansettelser:

1. Sterkt stillingsvern (stor risiko å velge feil kandidat)

Norge har svært strenge regler for oppsigelse av ansatte. Å ansette feil kandidat i en fast stilling vil føre til en komplisert og langvarig prosess, siden det ikke bare er å ansette og si opp (på engelsk: "hire and fire"). Det kan derfor oppleves som mer risikabelt og uforutsigbart for arbeidsgivere å velge kandidater med en annen kulturell bakgrunn. Det er fordi kandidaten kanskje ikke passer inn eller ikke forstår forventninger og uskrevne regler.

2. Kandidaten har ikke vist at han/hun er egnet (usikker på om de passer inn)

Det legges stor vekt på personlig egnethet for å være sikker på at kandidaten vil være en positiv bidragsyter til et godt arbeidsmiljø. Norske arbeidsgivere ser etter kandidater med gode samarbeidsevner, positiv og vennlig innstilling og som er hjelpsomme overfor sine kollegaer.

Utenlandske jobbsøkere beskriver ofte bare sine faglige ferdigheter i søknadsbrevet og CV-en. Når de ikke forteller noe om sin personlighet, sosiale ferdigheter og interesser, oppfattes de som mindre åpne. I slike tilfeller kan det virke tryggere å velge en kandidat som gir et inntrykk av hvem de er og hvor arbeidsgiveren får et inntrykk av hvordan de vil påvirke resten av teamet. Kandidater som er motvillig til å svare på personlige spørsmål under intervjuet, blir gjerne diskvalifisert fordi de ikke blir oppfattet som åpne og vennlige eller personlig egnet for stillingen.

3. Kandidaten viser ikke indre motivasjon (usikker på om de vil bli i jobben)

Norske arbeidsgivere ser etter kandidater som er oppriktig motivert for arbeidsoppgavene, arbeidsmiljøet, produktene/tjenestene og selskapet.

Søkere som kun ser ut til å være motivert av lønnen eller som ikke klarer å beskrive hva som motiverer dem for jobben, vil ikke bli valgt fordi arbeidsgiverne tror at de ikke vil bli i jobben. Mange utenlandske arbeidsgivere skriver for lite om sin motivasjon for stillingen.


4. Kandidaten har ingen referanser (uvisst om de har gjort en god jobb tidligere)

Dette henger sammen punkt 1. Det er viktig å sjekke referansene for å finne ut så mye som mulig om hvordan arbeidssøkeren har vært, både faglig og som kollega, i tidligere jobber.

Utenlandske arbeidssøkere har ofte ingen referanser, eller de har bare referanser utenfor Norge. En referanse utenfor Norge har mindre verdi, rett og slett fordi det er vanskeligere å gjøre en skikkelig referansesjekk.


Norske arbeidsgivere kan være litt skeptiske til utenlandske arbeidssøkere, særlig hvis kandidaten har søknadsdokumenter eller en intervjuadferd som de synes er litt merkelig. Det er derfor viktig å sette seg inn i den norske arbeidskulturen for å ha den rette tilnærmingen.

Jeg sa opp jobben min i 2011 og startet mitt eget firma, Ellis Culture for å få muligheten til å kunne dele kunnskap om norsk arbeidsliv som er vanskelig å finne andre steder. Ved å ta dette kurset har du kommet til rett sted. Etter å ha tatt kurset, vil du forstå mye mer av norsk kultur, tankesett, forventninger og preferanser. Ved å ha denne forståelsen, vil du lykkes mye bedre som jobbsøker i Norge.

Complete and Continue