Skrive søknadsbrevet (***)


Søknadsbrevet er like viktig som CV-en!


Søknadsbrevet brevet skal
vise hva du kan bidra med i akkurat denne jobben.

Et søknadsbrev tilpasset for norske forhold bør bestå av tre deler som alle er like viktige:

  1. Motivasjonen din: Hvordan du er motivert både for jobben og arbeidsgiveren
  2. Det faglige: Hvordan du er kvalifisert for å gjøre jobben
  3. Det personlige: Hvordan du samarbeider med andre


Hvis du sender et søknadsbrev som mangler noen av disse delene, vil det være ufullstendig, sett med norske øyne.


Målet ditt på dette stadiet er å bli innkalt til intervju



Typiske feil med søknadsbrevet:

  1. Samme brevet brukes hver gang, uten å tilpasse det til akkurat den jobben de søker på.
  2. Søknadsbrevet mangler del 1 eller 3 i listen ovenfor.


Du vil ha mye mindre sjanse for å lykkes med jobbsøknaden din hvis du gjør en eller begge av disse feilene.



Du vil finne eksempler på søknadsbrev i slutten av denne seksjonen. Disse kan du laste ned og fylle med eget innhold om ønskelig.

Oppbygging av søknadsbrevet


1. Hvorfor du søker – motivasjonen din

Søknadsbrevet skal vise hvorfor du er motivert for akkurat denne jobben. Hovedformålet er å forklare hvorfor du søker, og hvordan oppgavene i denne stillingen, samt det å jobbe for akkurat denne arbeidsgiveren, vil motivere deg.

Mange arbeidsgivere har lite tid til å finlese alle søknadene. Du bør derfor prøve å å vekke interessen hos arbeidsgiveren allerede i starten på brevet. Det kan du gjøre ved å skrive om hvorfor du er motivert for akkurat denne jobben og denne arbeidsgiveren. En slik innledning vil gjøre arbeidsgiveren interessert i å lese mer. Dette brevet kan også kan også være litt personlig. Det kan være noe slikt:

  • Min motivasjon for å søke på denne lærerstillingen er knyttet til mine interesser for barns læring. Jeg er lidenskapelig interessert i å bidra til å utvikle læringsmetoder som vil stimulere barna.

  • Jeg vil gjerne jobbe innen fiskeoppdrett fordi jeg alltid har vært interessert i marint liv og fiske, og jeg trives også best utendørs. Jeg tror denne stillingen kan være min drømmejobb, fordi jeg ville kunne kombinere alle disse viktige faktorene.

  • Med min mastergrad i arkitektur og design, og med min store interesse for bærekraftig arkitektur, er jeg svært motivert for å jobbe i en stilling hvor jeg vil få mulighet til å bidra til mer miljø­vennlige bygge­teknikker.


Motivasjonen din må være ekte og komme fra hjertet ditt. Hvis du ikke umiddelbart finner noe som motiverer deg ved den aktuelle jobben eller arbeidsgiveren, kan du lete på hjemmesiden deres og i jobbannonsen for å finne ting som du kan knytte motivasjonen din opp mot.


2. Evne til å gjøre jobben - det faglige

Her er det viktig at du adresserer arbeidsgiverens behov. Sørg for at du leser jobbannonsen grundig. Vær nøye med å svare på det de faktisk spør om. Det kan være lurt å merke alle krav/behov eller adjektiver (ord som beskriver hvordan de ønsker at du skal være) i teksten med en merkepenn eller liknende.

Hvert eneste søknadsbrev du skriver bør ha fokus på de ferdigheter og personlige egenskaper som er relevante for akkurat denne stillingen og bedriften. Prøv så langt du kan å matche eller gjenspeile dine egne ferdigheter og kvalifikasjoner med det de ber om. Du kan enten bruke ordene du markerte i teksten deres, eller du kan beskrive dem på en litt annen måte, gjerne sammen med noen korte og forklarende eksempler.

Vær ærlig og beskriv de kvalifikasjonene du har, uten å lyve om de du mangler. Hvis de ber om noe som du ikke har, kan du la være å nevne det. Da må du være forberedt på å bli spurt om dette i intervjuet. Du bør også tenke gjennom om du kanskje har andre ferdigheter eller kompetanse som kan være relevant og eventuelt kompensere for det du mangler. I så fall kan du nevne dette i søknadsbrevet.

Du må du sørge for å tilpasse brevet til kravene i annonse­teksten så mye som mulig. Her må du tenke på at du skal "selge deg selv" på en troverdig og overbevisende måte. 


3. Hvordan du passer inn i organisasjonen deres

Arbeidsgiveren ønsker å danne seg et helhetlig bilde over hvordan du er, ikke bare som arbeider, men også som menneske. De er opptatt av å finne ut hvordan du vil fungere sammen med de andre menneskene som arbeider der. I den siste delen av søknadsbrevet må du vise at du har personlige egenskaper som gjør at du passer godt inn i denne stillingen. Dette kan du gjøre ved å beskrive deg selv som en potensiell kollega.

Hvis du utelater denne delen, kan du bli oppfattet som nerdete, altså som en person som kun er opp­tatt av fag og ikke har andre interesser i livet. Eller de kan oppfatte deg som er litt lukket person som ikke er villig til å dele av seg selv. Arbeidsgiveren kan da bli usikker på hvordan du vil passe inn i teamet du skal jobbe i, og om du vil bidra til et godt arbeidsmiljø. Dette er ting som vanligvis blir lagt vekt på, og som jeg kommer tilbake flere ganger i dette kurset.


Formatering og andre ting

Søknadsbrevet bør være relativt kortfattet og helst få plass på en side, med de viktigste poengene. Hvis det blir på mer enn en side, kan du prøve å endre formateringen for å få det til å passe inn på en side. Husk at arbeidsgiveren har mye å gjøre, og de vil derfor foretrekke at brevet er kortfattet.

Hvis du ringte kontaktpersonen og følte at du fikk en god dialog, kan du referere til denne samtalen i starten av brevet.

En jobbsøknad er et formelt brev. Norske brev har ingen hilsen i begynnelsen. Så vi starter ikke med "Kjære herr/fru" eller "Kjære hr. Hansen". Søknadsbrevet bør ha en overskrift. Og etter denne går man rett på selve innholdet i brevet uten noen titulering eller hilsen. Det er noen eksempler på søknadsbrev i slutten av denne leksjonen som du kan bruke for å studere format og innhold.

Søknadsbrevet bør ikke bare være en annen versjon av CV-en din, der du stort sett gjentar det som står der. I dette brevet skal du under­streke hvorfor du er motivert for jobben, og samtidig trekke ut essensen fra CV-en som viser hvorfor du passer til jobben. Hvis du også gjentar de mindre relevante delene fra CV-en din i søknadsbrevet, blir brevet mindre mål­rettet og lengre enn nødvendig. Da kan arbeidsgiver føle at du kaster bort tiden deres ved at de må lese samme informasjon i to forskjellige dokumenter.

Hvis du søker fra utlandet, kan du også vurdere å skrive litt om hvorfor du vil flytte til Norge. 

Complete and Continue  
Discussion

0 comments