Чому так важко знайти роботу в Норвегії?

Зараз у Норвегії відчувається нестача робочої сили, тому це вдалий час для пошуку роботи. Однак отримати першу роботу в Норвегії все ще досить складно.

 

 

 Я часто чую, що в Норвегії багато расизму, тому що іноземцям, які шукають роботу, дуже важко пройти відбір. Але частково ця проблема може бути пов'язана з відсутністю досвіду роботи в Норвегії. Норвезькі шукачі роботи також стикаються з певними труднощами щоб отримати свою першу роботу в Норвегії, тому що їм не вистачає досвіду роботи і рекомендацій. Завжди легше отримати роботу, якщо у вас вже є робота, тому що ви довели, що хтось побачив цінність вашого найму.

 Однак у Норвегії існують деякі культурні фактори, які дещо відрізняються від багатьох інших країн:

 

1.     Сильний захист робочих місць
(великий ризик обрати не того кандидата)

 Норвегія має дуже суворі правила звільнення працівників. Прийняття на постійну роботу неправильного кандидата призведе до складного і тривалого процесу, оскільки просто "найняти і звільнити" не вийде.

 Тому роботодавці можуть вважати більш непередбачуваним і ризикованим вибір кандидатів з іншим культурним походженням, які можуть не вписатися в колектив або не розуміти очікувань і неписаних правил.

  

2.     Кандидат не продемонстрував придатність
(не впевнений, що він/вона впишеться)

 Норвезькі роботодавці роблять сильний акцент на особистій придатності, щоб гарантувати, що кандидат зробить позитивний внесок у хороше робоче середовище. Норвезькі роботодавці шукають кандидатів з хорошими навичками співпраці, позитивним і доброзичливим ставленням, які допомагають своїм колегам.

 Іноземні претенденти на роботу часто описують лише свої професійні навички в листі-заявці та резюме. Коли вони нічого не згадують про свою особистість, соціальні навички та інтереси, їх сприймають як менш відкритих. У таких випадках може здатися, що безпечніше обрати кандидата, який дає уявлення про те, ким він є, як він впливатиме на решту команди. Кандидати, які неохоче відповідають на особисті питання під час співбесіди, часто дискваліфікуються, оскільки їх не сприймають як відкритих і доброзичливих, або як таких, що особисто не підходять для посади.

 

3.    Кандидат не продемонстрував внутрішньої мотивації
(не впевнений, що залишиться на роботі)

Норвезькі роботодавці шукають кандидатів, які щиро зацікавлені у виконанні завдань, робочому середовищі, продуктах/послугах та компанії.

 Кандидати, які, здається, мотивовані лише заробітною платою, або які не можуть описати, що мотивує їх до роботи, не будуть відібрані, оскільки роботодавці думають, що вони не залишаться на цій роботі. Багато іноземних шукачів роботи занадто мало пишуть про свою мотивацію на посаду.

  

4.    Кандидат не має жодних рекомендацій
(немає впевненості в тому, як він/вона працював(ла))

 Це пов'язано з пп. 1. Важливо перевірити рекомендації кандидата, щоб дізнатися якомога більше про те, як він/вона справлявся(лася) з попередніми роботами або завданнями.

Іноземні кандидати часто не мають рекомендацій, або ж вони мають рекомендації лише за межами Норвегії. Рекомендації за межами Норвегії мають меншу цінність просто тому, що їх складніше перевірити належним чином.

 



 Норвезькі роботодавці можуть дещо скептично ставитися до іноземних шукачів роботи, особливо якщо документи заявки кандидата або його поведінка на співбесіді здаються їм дещо дивними. Тому важливо дізнатися про норвезьку культуру на робочому місці, щоб мати правильний підхід.

 

У 2011 році я залишила роботу і заснувала власну компанію Ellis Culture, тому що хотіла ділитися знаннями про норвезький ринок праці та культуру роботи, які важко знайти деінде. Вибравши цей курс, ви потрапили в правильне місце. Після його проходження ви будете розуміти набагато більше норвезьку культуру, менталітет, очікування та вподобання. Маючи таке розуміння, ви будете набагато успішнішими в пошуках роботи в Норвегії.

Complete and Continue