Написання листа-заявки (Søknadsbrev) (***)

Норвезькі відео з українськими та норвезькими субтитрами

Під час завершення цієї сесії є два відео з однаковим вмістом, де я говорю на норвезькій мові.

Лист-заявка це більше ніж супровідний лист!


Однак назва "супровідний лист" не є достатньо коректною та не надає йому справедливої ваги, оскільки лист-заявка є настільки ж важливим, як і резюме. Тому важливо, щоб ви володіли правильною інформацією щодо його назви. Норвежці ніколи не називатимуть лист-заявку супровідним листом, а завжди вживатимуть слово "søknadsbrev", де "søknad" означає заявка, а "brev" - лист. Тож саме такий термін слід використовувати в Норвегії.

Метою цього листа є продемонструвати, яку користь ви можете принести компанії, перебуваючи на конкретній посаді. Він має бути написаний по суті й вміщатися лише на одній сторінці. Якщо лист займає більше, ніж одну сторінку, спробуйте його переформатувати, щоб він вписався у визначені рамки.

Лист-заявка є формальним листом. Якщо ви пишете його норвезькою мовою, не варто використовувати на початку офіційні форми звертання. У Норвегії листи не починають з фраз на кшталт «Шановний(-а) пане(-ні)» чи «Шановний пане Гансене». Якщо ви пишете лист-заявку англійською, можете використовувати офіційне звертання або ж уникнути його, оскільки норвежці не звикли писати звертання у листах, а також звертатися до адресата за прізвищем.

У кінці цієї секції наведено типові приклади листів-заявок англійською та норвезькою мовами, а також їхні українські переклади.

---> Ваша мета на цьому етапі — отримати запрошення на співбесіду < ---

Як зазначено в контрольному списку на початку цього курсу, перш ніж писати лист-заявку, вам слід трохи обдумати власну особистість та, можливо, також опитати, як вас сприймають ваші друзі, сім‘я та люди, з якими ви працювали. Корисно систематично аналізувати себе за цими трьома категоріями:


Навички/сильні сторони

Буде гарною ідеєю скласти список своїх навичок, наприклад: здатність аналізувати, організовувати, навчати, вчитися новим навичкам, мотивувати інших, керувати, працювати з цифрами, переконувати інших, вести переговори, письмові та усні навички, комунікативність, програмування, управління проєктами тощо. Багато з них можна віднести до різних видів робіт


Інтереси та хобі

Також корисно вказати свої інтереси та хобі, такі як: читання, програмування, політика, психологія, подорожі, фотографія, освіта, спілкування, рівність, природа, заняття спортом тощо.

 

Інші фактори

Також варто вказати такі речі, як мінімальна прийнятна зарплата, скільки часу ви готові витрачати на дорогу на роботу або частоту ділових поїздок. Чи має компанія «зелений слід» або виробляє екологічно чисті продукти?

Ідеальною посадою для вас буде та, що відповідає ключовим сферам у всіх трьох вищезазначених категоріях. Якщо ви відчуваєте бажання претендувати на таку посаду, важливо, щоб ви показати сильну мотивацію у своєму листі-заявці.

Щодо всіх ваших навичок, інтересів та інших факторів ви повинні продумати, як можна детально розкрити їх під час співбесіди, використовуючи приклади або розповідаючи короткі історії про те, чим вони будуть корисними на вашій новій роботі та/або були корисними на попередній.



Чому ви подаєте заявку: мотивація

Головною метою листа-заявки стає пояснити, чому ви подаєте заявку на цю вакансію, як виконання завдань на цій посаді й загалом робота у компанії буде вас мотивувати. Тому в цьому сенсі лист-заявку можна вважати мотиваційним.

Якщо ви зателефонували контактній особі та відчуваєте, що розмова була вдалою, згадайте про неї у вашому листі.

Роботодавці часто не мають часу на детальний розгляд документів кожного кандидата. Тому я рекомендую писати «сильну» вступну частину, яка чітко показуватиме вашу мотивацію. Ця частина листа-заявки має привертати увагу роботодавця і викликати у нього бажання читати далі. Вона може бути також трохи особистою. Наприклад, такою:

  • Враховуючи ступінь магістра у сфері архітектури та дизайну, а також мою сильну зацікавленість в екологічно чистому підході до архітектури, я дуже мотивований працювати на цій посаді і робити внесок у розвиток екологічних технологій будівництва.

  • Моя мотивація подати заявку на посаду вчителя пов’язана з моїми зацікавленнями. Я люблю працювати з дітьми та застосовувати методи навчання, які стимулюють їхній розвиток.

  • Я б хотів працювати у рибництві, оскільки завжди любив море й риболовлю. Мені також подобається перебувати на свіжому повітрі. Я переконаний, що це буде робота моєї мрії, оскільки вона поєднуватиме всі ці фактори.

Якщо ви подаєте заявку з-за кордону, необхідно також вказати, чому ви би хотіли переїхати до Норвегії.

 

Задоволення вимог роботодавця

Переконайтеся, що ви уважно прочитали оголошення, щоб ваша заявка відповідала його вимогам. Рекомендую підкреслити в тексті оголошення всі вимоги та побажання роботодавця.

Лист-заявка повинен містити навички й особисті якості, релевантні саме для цієї вакансії та компанії. Намагайтеся прописати свої навички й кваліфікацію так, щоб вони відповідали вимогам роботодавця. Можете використовувати слова, які ви підкреслили в оголошенні, або зробити опис іншим способом, навівши короткі приклади, які підтвердять вашу кваліфікацію.

Будьте чесними та не пишіть про вміння, яких у вас немає. Якщо в оголошенні вказано навички, якими ви не володієте, не згадуйте їх у листі-заявці. Втім, будьте готові, що вас можуть запитати про них на співбесіді.

Лист-заявка має показати вашу мотивацію та максимально відповідати вимогам роботодавця. Це шанс переконати його, що ви справді мотивовані й маєте необхідну кваліфікацію. Пам’ятайте, що ви фактично «продаєте» роботодавцю свої професійні навички.

Лист-заявка не має бути лише іншою інтерпретацією резюме та дублювати його. У листі вам слід наголосити, чому ви мотивовані працювати на цій посаді, і навести інформацію з резюме, яка підкріпить ваші слова. Якщо лист-заявка міститиме менш релевантну інформацію з резюме, він буде не чітким, через що у роботодавця може виникнути відчуття, що він марнує свій час, читаючи одне й те ж у двох різних документах.


Опишіть себе як потенційного колегу

Важливо (і цього від вас очікують), що у завершальній частині листа ви напишете кілька рядків про себе. Якщо ви цього не зробите, може скластися враження, що ви зануда чи людина, яку в житті нічого не цікавить, окрім кар’єри. У такому разі роботодавець може задуматися, наскільки добре ви впишетеся в команду і чи сприятимете хорошій робочій атмосфері. Норвезькі працедавці зазвичай приділяють цьому особливу увагу. Ми розглянемо це більш детально в інших частинах цього курсу.

Complete and Continue  
Discussion

14 comments