Hvem sa at det å lære seg et nytt språk var kjedelig? Her på Speak Norsk tror vi at vi lærer best når vi har det GØY. Å gå på kurs er viktig, å lese, skrive og lytte er viktig, men hva mer kan du gjøre for å bli en mester i norsk? Her er tipsene ingen andre tør å fortelle deg om.


✔️ Gå på date

Det er ingen hemmelighet at de som snakker norsk ofte, lærer bedre. Og hvis du begynner å date en som snakker norsk, og kanskje til og med blir forelsket i vedkommende, vil du naturlig ha norskspråket rundt deg, om ikke bare gjennom din nye kjæreste, så gjennom hans/hennes venner og familie. Du vil bli kjent med den norske hverdagen, lære alle kodene. Har du allerede en kjæreste, sier du? Som ikke er norsk? Det er OK. Dere kan lære språket sammen. Sett det opp i kalenderen: Snakk norsk i minst 1 time hver dag.


✔️ Skriv dagbok

Bli den norske Bridget Jones! Kjøp en fin dagbok og skriv alt du vil i den – på norsk selvfølgelig. Dette er en super øvelse fordi du må lete etter ordene du trenger. Skriv om ditt eget livsdrama, målene dine, spontane tanker, sjekklister ... hva du vil. Eller lag et bestemt tema for dagboken: For eksempel trening, dating, jobb. Det kan være motiverende å lese om sin egen utvikling i form av en dagbok. Sett av tid hver morgen eller kveld.

person writing on notebook beside mug


✔️Lag en hemmelig podcast

Mye å gjøre? Lite tid til å treffe venner eller medelever som du kan praktisere norsken med? Da er lydmeldinger løsningen. Finn en annen norskstudent, og avtal å sende lydmeldinger til hverandre. Hver av dere må ha fast sendetid! For eksempel hver onsdag klokka 18. Du kan bruke en app på mobilen (WhatsApp har også en bra lydmelding-funksjon). I meldingene forteller dere hverandre om hva som helst: om dagen i dag, om jobb, interesser, utfordringer – tenk på det som en hemmelig podcast. Hvis du vil være virkelig profesjonell, kan du lage et lite manuskript på forhånd, eller forberede en liste med ord som du har søkt opp slik at du klarer å snakke om det du vil.


✔️ Få en chattevenn

Finn noen du kan skrive til, helst daglig! Fortell om dagen din, fortell om noe som interesserer deg, send det til din chattevent, få svar, skriv mer … Tving dere selv til å uttrykke tanker og ideer på norsk. Bruk ordbok og skriv det beste dere kan. Det er en fordel om dere klarer å korrigere hverandres feil også.

woman in sunglasses and pink top holding phone


✔️Gjør business

Vi vet at det kan være vanskelig å snakke norsk med venner og kjæreste. Det er så fristende å snakke det språket du kan best. Det som viser din sanne identitet. Men har du vurdert en businessvenn? Eller kanskje vi heller skal kalle det: en språkvenn? En språkvenn er en du møter kun for å praktisere språket. Dere trenger ikke å ha felles interesser, dere trenger ikke å ha annet til felles enn at dere vil praktisere norsken. Gå på kino og se norske filmer, snakk om filmen etterpå. Lag seriekvelder der dere binger alle episodene av Exit og SKAM, og snakk KUN NORSK i pausene. Gå på tur i skogen og forsøk å snakke om alt dere ser. Er det slitsomt? Går samtalen litt tregt? Det spiller ingen rolle. Dere er bare språkvenner. Og slike språkvenner tåler en klein samtale, språkvenner tåler det meste – så lenge det foregår på norsk. Og til slutt vil samtalen deres gi mening.

red crew-neck shirt

✔️ Bli barnevakt

De fleste foreldre trenger en pause en gang iblant – de trenger å gå på kino eller ut på restaurant. Med andre ord: De trenger en barnevakt. Å lære språket sammen med et barn er ekstremt effektivt. Gjennom peking, barnebøker og latter kan man leke seg frem til mestring. Dessuten er det verdifullt for barn å oppleve at de kan noe som en voksen ikke kan. Du finner flere barnevakt-tjenester på nettet, for eksempel her, eller du kan snakke med familier i næromårdet ditt.

✔️Finn en pratsom yogalærer

… Eller en annen treningsform, men der treneren prater mye i timene. Mange treningssentre tilbyr trening i sal (klasser), og her kan du komme og høre treneren snakke om øvelsene, musklene våre, ulike kroppsdeler og mye annet spennende! Forstår du ikke alt læreren sier? Ingen fare – bare ser på de andre deltagerne hvordan de gjør det. PS. Synes du trening er dyrt? Finn en norsk youtuber og tren hjemme! Prøv Halat Sophie eller Vinyasa Yoga.

woman in black t-shirt and black pants lying on black yoga mat


Hva gjør DU for å lære norsk? Skriv i kommentarfeltet!