Lærer du best gjennom å lytte og prate? Lærer du best visuelt, gjennom å lese og se på bilder? (Hint! Visuelle elever lukker ofte øynene for å huske noe). Eller lærer du best taktilt, gjennom fysisk bevegelse og praktiske situasjoner? Uansett hvilken læringsstil som passer deg, har vi noen tips til deg!


💚 DEN AUDITIVE STUDENTEN

Som auditiv student lærer du best gjennom å høre og snakke. Du sitter fascinert på bussen og lytter til folk samtaler, du elsker samtaletimene på Speak Norsk og du lærer best når du er sammen med andre. Her er våre tips til deg som auditiv student:

✔️ Lag en samtalegruppe, eller språkkafé om du vil, med noen av elevene fra klassen eller andre som er interessert. Dere kan gjerne ha et tema for hver gang deres møtes: for eksempel at dere ser den samme serien og snakker om hver episode, eller at dere leser en kronikk eller en nyhetssak som dere diskuterer på møtene. For de litteraturintresserte kan en lesesirkel være genialt. Gå på biblioteket sammen og spør etter lettleste bøker for voksne. Avtal å lese ett kapittel i uka. Møt hjemme hos en av dere, drikk vin eller te, og diskuter boka. Hva synes dere om karakterene? Hva skjedde i dette kapittelet? Var det noen ting dere ikke forstod? Hjelp hverandre, og bli klokere.

✔️ Prøv tandem. Tandem? Ja, bare uten sykkel. Språk-tandem betyr at to personer med forskjellig språk møtes og snakker på hverandres språk! La oss si at du snakker fransk. Da finner du en norsk person som vil lære fransk, og så møtes dere på kafé og snakker 30 minutter norsk og 30 minutter fransk. Sjekk ut Language Tandem Oslo for å finne din språkkombinasjon.

✔️ Lytt til lydbøker og podcaster. Dette kan du gjøre mens du går på tur, trener, vasker huset, steller deg på badet, eller bare mens du sitter i ro. Du kan låne lydbøker gratis på biblioteket her, eller du kan betale for en strømmetjeneste. Når det gjelder podcaster, er tilbudet også enormt. Her er en liste over Norges mest populære podcaster. Finn din favoritt.

woman sitting on the chair


💚 DEN VISUELLE STUDENTEN

Du er bevisst på rom, farger, lys og kontraster. Du liker å lære gjennom å se andre mennesker gjøre ting. Du må se en graf for å forstå statistikk, og du liker å se den analoge klokken fremfor den digitale. Du drodler i timen uten å tenke over det ...For den visuelle studenten handler det om å se ting for å lære dem.

✔️ Tegn språket og bruk fargekoding. Skaff deg ei god notatbok med solide ark og noen fine tusjer eller fargeblyanter. Bruk farger og tegninger til å lære deg for eksempel substantiv i feminin, maskulin og feminin, én farge for hver. Tegn leiligheten din og skriv navnet på alle rommene, møblene og tingene du har der.

✔️ Se filmer, serier og youtube-videoer på norsk. Du kan få mye ut av å følge intenst med på et program du liker fordi du kobler ordene til scenen. Vær oppmerksom, bruk teksting og slå opp ord i ordboka som du ikke forstår. Se scenen en gang til etter at du har lært ordet som en repetisjon. Her er noen norske YouTubere som driver med forskjellige ting (planteliv, natur, yoga, matlaging). Her er en liste over 250 norske filmer. Husk at du kan streame dokumentarer og filmer gratis hjemme gjennom filmbib og filmoteket gjennom biblioteket). Lånekortet kan du skaffe deg digitalt.

✔️ Lag en turgruppe. Samle andre studenter til en turgruppe der der går tur for eksempel hver søndag. Det kan være i skogen eller i byen. Snakk om det dere ser på veien, fortell hverandre historier. Bruk ordbok underveis og ta dere tid til å dvele verd ordene, koblingen mellom det dere ser, og ordene for det dere ser. Husk termos og matpakke! Tips til norsk tur-snacks: Boller, melkesjokolade, vafler og lefser.

PS. Har du ikke lyst til å organisere turen selv? Delta på organiserte turer gjennom Den norske turistforening.


💚 DEN TAKTILE STUDENTEN

Du liker å oppleve verden og gjøre praktiske ting. For å huske et telefonnummer, kan taktile elever huske fingrene når de trykker på numrene på en telefon eller tastatur. Taktile elever kan huske kompliserte systemer etter å ha gjort dem noen ganger. Du liker å studere med høy musikk, du er glad i å bygge modeller, og du liker ikke å sitte stille for lenge av gangen.

✔️ Rollespill. For den taktile studenten er det ikke nok å lese vokabular for “ å bestille på restaurant”. Man må prøve det ut. En fin måte å lære ord og uttrykk til ulike situasjoner som på restaurant, i butikken, på telefonen, hos legen, kan være å spille ut scener i form av rollespill. Be læreren din om å gjøre dette på kurset, eller finn andre studenter som liker det samme som deg. Møt hverandre på fritiden og lag små scener der dere øver dere på norske situasjoner fra hverdagen!

✔️ Slå deg sammen med turgruppen til de visuelle studentene. Det er morsomt å lære gjennom aktiv lek. Sjekk også ut tilbudet for organsiert sport i ditt område. Fotball, tennis, basket og turgrupper. Du blir en del av et fellesskap og vil omgi deg med sporty, norsktalende mennesker!

✔️ Bli barnevakt. Foreldre trenger fri iblant, og mange vil sette pris på en entusiastisk og leken barnevakt til barnet sitt. Det kan innebære å være sammen med barnet noen få timer i helgen på en lekepark, eller hjemme om ettermiddagen eller kvelden. Små barn vil naturlig repetere et ord frem til de har lært det. De synes læring er en lek. Bli med på leken, du og!

two toddler playing letter cubes


Hva slags type student er DU: Auditiv, visuell eller taktil?

Skriv til oss i kommentarfeltet!